Sălăjenii incendiază necontenit terenurile judeţului

Numărul incendiilor izbucnite pe terenurile sălăjene continuă să crească de la o zi la alta. Numai în prima jumătate din această săptămână, pompierii militari au fost solicitaţi să intervină la zece arderi necontrolate din cauza neglijenţei cetăţenilor în igenizarea terenurilor.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” al judeţului Sălaj, Lucian Jacodi, a declarat că trei dintre persoanele care au provocat incendiile din această săptămână au fost identificate şi sancţionate contravenţional. „Cu ocazia controalelor efectuate, au fost depistate trei persoane din Zalău, Cehu Silvaniei şi Nuşfalău, care au incendiat terenurile fără respectarea măsurilor legale pentru desfăşurarea acestei activităţi. În cauză, au fost aplicate două amenzi în valoare de 2.500 de lei fiecare şi o amendă de 1.000 de lei”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Potrivit sursei citate, numai în perioada scursă din acest an, la nivelul judeţului s-au înregistrat 248 de arderi necontrolate, majoritatea în mediul rural. „Numărul foarte ridicat de incendii izbucnite la vegetaţia uscată şi a arderilor necontrolate este influenţat de mai mulţi factori. Unul dintre aceştia este neglijenţa cetăţenilor care au executat astfel de lucrări de igenizare a terenurilor şi miriştilor. În al doilea rând se numără lipsa constantă a precipitaţiilor, o a treia cauză fiind temperaturile climatice ridicate din lunile iulie şi august, când s-au înregistrat cele mai mari valori din ultimii ani, cuprinse între 35 şi 40 de grade Celsius”, a precizat Lucian Jacodi.
Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate, pompierii fac un apel cetăţenilor să respecte măsurile specifice de apărare împotriva incendiilor. Astfel, arderea miriştilor şi vegetaţiei uscate se face numai după ce s-a obţinut permisul de lucru cu foc de la primărie. Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens. În perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă.
Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută doar în condiţii meteorologice fără vânt şi numai pe timp de zi. Se vor colecta în grămezi vegetaţia uscată şi resturile vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată. Curăţarea de vegetaţiei a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi se va realiza pe o distanţă de 5 metri, arderea fiind supravegheată în permanenţă. Se va stinge total focul înainte de părăsirea locului arderii.
Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi se sancţionează contravenţional cu amenzi de la 1.000 la 2.500 de lei. De la începutul anului şi până în prezent, pompierii militari sălăjeni au aplicat 41 de sancţiuni contravenţionale cetăţenilor care nu au respectat normele legale, valoarea totală a amenzilor fiind de 92.500 de lei.

Leave a Comment